
De schrijfster Mirjam Mous kwam bij ons op school.
Welke vragen werden er gesteld:
- Heeft u tips voor beginnende schrijvers ? ( Mijn vraag):
- Schrijf over iets waar je verstand van hebt en veel van weet. (Voorbeeld: gek op voetbal? Laat je hoofdpersoon ook voetbalgek zijn en een wedstrijd spelen.)
- Begin niet meteen met een heel boek, maar met een kort verhaal.
- Zorg dat je verhaal een duidelijk begin – midden – eind heeft. (Om te oefenen: neem bijvoorbeeld een mop die je kent en schrijf die op als een verhaal.) Plak niet alle zinnen aan elkaar vast. Begin waar nodig op een nieuwe regel, maak alinea's en gebruik aanhalingstekens. Dat leest veel prettiger. Ook krijg je daardoor zelf een beter overzicht.
- Begin meteen met iets spannends of geks of een probleem, zodat de lezer nieuwsgierig wordt en verder wil lezen.
- Meestal komen er meerdere mensen in je verhaal voor. Kies één iemand uit, maak hem of haar de hoofdpersoon en schrijf alles op vanuit hem of haar. Wat ruikt, proeft, voelt, ziet, denkt hij of zij? Ga in het hoofd en gevoel van die persoon zitten. Dan leeft de lezer ook met hem/haar mee.
- Kies een hoofdpersoon die bij je past (schrijf over een jongen of meisje van je eigen leeftijd). Dan kun je steeds denken: hoe zou ik me voelen? Wat zou ik in zo’n geval doen? Dan kun je je goed inleven.
- Om je hoofdpersoon nog beter te leren kennen: maak een lijstje. Wat is bijvoorbeeld zijn of haar hobby, karakter, lievelingseten, grootste angst? En hoe ziet hij of zij eruit? (Je hoeft niet alles van je lijstje in je verhaal te gebruiken. Maar op die manier leer je iemand door en door kennen en kun je dus ook beter over hem of haar schrijven.)
- Probeer alles op te schrijven alsof je het als een film voor je ziet. Dan gaat het ook voor de lezer leven.
- Verklap niet meteen alles in één keer. Geef steeds stukje voor stukje informatie, alsof je een ui laagje voor laagje afpelt. Zo bouw je de spanning op.
- Het maakt niet uit waarover je schrijft, als de lezer het maar gelooft. Wanneer iemand een blauwe broek aan heeft, is die vijf minuten later niet ineens rood (tenzij hij zich verkleed heeft). Gebruik details om het echt te maken. Komt iemand die niet tegen rommel kan in een heel vuil huis? Dan zal hij daar iets bij denken of er een opmerking over maken.
- Stop met een hoofdstuk op het moment dat het net spannend wordt. Dan is de lezer nieuwsgierig en wil hij graag verder lezen!
- Weet je niet meer hoe je verder moet? Leg je boek dan een poosje weg. Na een tijdje kun je meer afstand nemen en het weer met een frisse blik bekijken. Vaak zie je dan waarom je niet verder kon of waar het in de knoop zat.
- Als je schrijft, weet je meer dan de lezer. Daarom zie je wel eens iets over het hoofd. Of je vergeet bepaalde dingen uit te leggen, omdat ze voor jou al duidelijk zijn. Laat daarom altijd een ander je verhaal lezen. Dan weet je of het ook voor de lezer te volgen is.
- Bedenk wat je wilt vertellen en verzin daar een scène bij. Wil je bijvoorbeeld laten weten dat Janneke heel jaloers is? Schrijf dan niet op: Janneke is jaloers. Maar verzin een situatie waarin je kunt laten zien dat Janneke jaloers is. Ze is bijvoorbeeld op een feestje en heeft zich erop verheugd om een jongen te zien. Misschien wil hij wel met haar dansen. Maar dan komt er een ander meisje dat met die jongen gaat dansen. Janneke kan wel huilen... enz.
15. Je kunt je verhaal ook langer maken door hindernissen op te werpen. Bijvoorbeeld: een gezin wil op vakantie. Ze zijn onderweg, maar dan gaat de auto stuk (hindernis 1). Is hij eindelijk gemaakt en rijden ze om tijd in te halen via een kortere route verder, blijken ze verdwaald te zijn (hindernis 2). Zo heb je al heel wat hoofdstukken voordat ze eindelijk op de camping aankomen. Zonder hindernissen was dat misschien al na een bladzijde gepiept.
16. En tot slot: veel lezen helpt om ook beter te gaan schrijven!
- Welk boek die u heeft geschreven vindt u het leukst?: Ik kan niet kiezen. Al mijn boeken zijn me even lief. (Vergelijk het maar met een moeder die ook niet uit haar kinderen kan kiezen.)
- Waar haalt u, uw inspiratie vandaan?:
Het hele leven is voor mij één grote inspiratiebron.
Mijn jeugd. (In Moordmeiden worden twee vriendinnen verliefd op dezelfde jongen. Dat heb ik als 15-jarige ook meegemaakt.)
Maar ook de tijd dat ik als groepsleerkracht in het speciaal onderwijs werkte. (De hoofdpersoon van Virus heeft het syndroom van Gilles de la Tourette – ik heb kinderen met Tourette in de klas gehad.)
Sprookjes. (Fluisterwater heeft het sprookje van de Kleine Zeemeermin als basis.)
De reizen die ik maak. (Als mijn boek in het buitenland speelt, is het altijd een land waar ik geweest ben.)
Mijn eigen angsten. (Net als Elvis in Test heb ik last van claustrofobie.) Mijn lezers. (Jongens vroegen me om thrillers te gaan schrijven, anders was ik nooit aan Boy 7 begonnen.)
De actualiteit. (Doorgeschoten is gebaseerd op de schietpartij op de Columbine Highschool. Tijdens het schrijven van Virus braken achtereenvolgens vogelgriep en ebola uit – plotseling werd een virus de titel en het hoofdthema van het boek.)
En verder alle leuke of juist nare dingen die ik meemaak. Als ik een auto-ongeluk krijg of in het ziekenhuis beland, komt het gegarandeerd in een boek.
- Hoeveel verdient u per boek?: Gemiddeld zo'n 10 % van de verkoopprijs. Soms wat meer, soms wat minder (als er tekeningen in het boek staan).
- Hoeveel boeken heeft u al geschreven?: 69 Boeken.
- Wat voor soort genre schrijft u het liefst? : Ik heb geen voorkeur. Ik vind vooral de afwisseling leuk.
Ze heeft wel op alle vragen rustig en uitgebreid antwoord gegeven
Wat ik vond van deze Workshop:
Echt super leuk ik zat geïnteresseerd te luisteren. Met mijn vraag of ze tips had , heb ik het boek Boy 7 gewonnen en laten signeren.
Korte informatie:
ze is geboren op zeven november 1963, in Made. Voordat ze schrijfster werd, werkte ze twintig jaar als een docent op een basisschool in Breda. Het was een speciale school en door die school kwam zo ook aan inspiratie voor allerlei verhalen voor haar boeken.
Ze houdt ook erg van verre reizen maken, ze heeft al heel wat landen bezocht zoals de Verenigde Staten.
De uitgeverij is Van Holkema en Warendorf, die uitgeverij hebben kinder- en jeugdboeken, fictie en non-fictie gepubliceerd. De uitgeverij is erg bekend van de fictie boeken voor wel 115 jaar.
Maak jouw eigen website met JouwWeb